10 důvodů, proč pít každý den jablečný ocet

10 důvodů, proč pít každý den jablečný ocet

Jablečný ocet je víc, než jen zálivka do salátu. Tento naprosto přírodní produkt, který se vyrábí zkvašením jablečné šťávy, obsahuje celou řadu vitamínů, minerálů či dalších užitečných látek. Kromě kyseliny octové obsahuje vitamíny ze skupiny vitamínů B - B1 (thiamin), B2 (riboflavin) a B6 (pyridoxin), niacin, kyselinu panthotenovou a kyselinu listovou, dále vitamín C a provitamin beta karoten. Z minerálů je to draslík, vápník, hořčík, sodík, fosfor či železo. Z dalších látek je to jablečný pektin či kyselina maleinová. 

Jeho každodenní užívání je prospěšné pro naše zdraví z mnoha důvodů.

10 důvodů, proč pít každý den jablečný ocet:

  • 1. Detoxikuje organismus. Výzkumy ukazují, že pomáhá stimulovat kardiovaskulární oběh a napomáhá detoxikaci organismu.
  • 2. Posiluje imunitu. Má antibakteriální účinky a upravuje příznivě stav střevní mikroflóry. 
  • 3. Vyrovnává překyselení organismu. Jablečný ocet pomáhá tělu udržovat si zdravou zásaditou hladinu pH. 
  • 4. Pomáhá při hubnutí. Jablečný ocet pomáhá štěpení tuků a to z něj dělá skvělého pomocníka při hubnutí.
  • 5. Posiluje srdce a cévy. Obsahuje výrazné množství draslíku, který je důležitý pro správnou činnost srdce a cév.
  • 6. Pomáhá při alergiích a chřipce. Tento zázračný ocet napomáhá rozpadu hlenů ve všech částech těla a čistí lymfatické uzliny. Výzkumy svědčí o tom, že jablečný ocet pomáhá s alergiemi díky jeho schopnosti redukovat hleny a čistit ucpané dutiny.
  • 7. Snižuje cholesterol. Jablečný pektin příznivě působí na snižování hladiny cholesterolu.
  • 8. Posiluje zuby a kosti. Vápník je důležitý pro tvorbu kostí a zubů.
  • 9. Zbavuje tělo kvasinek. Tento ocet je bohatým zdrojem přírodních enzymů, které pomáhají tělu zbavit se kandidy – kvasinky, které okupují lidské tělo. Kandida je také zodpovědná za symptomy jako únava, špatná paměť, obrovská chuť na sladké a kvasinkové infekce.
  • 10. Pomáhá při trávení. Jablečný ocet dokáže nastolit správnou nízkou kyselost a tudíž snížit možnost pálení žáhy. Zastánci přírodní medicíny říkají, že byste měli pocítit úlevu velice rychle po požití jedné lžičky jablečného octu zapité sklenicí vody.

Pro vnitřní užívání se obvykle doporučuje 3 x denně dvě kávové lžičky do šálku vody a pije se mezi jídly. Je možno ho ochutit v této podobě medem či ovocnou šťávou. Jablečný ocet je tradičně dobře snášen, jen pokud užíváte léky, je doporučeno konzumovat jablečný ocet s určitým časovým odstupem po užívaných lécích.

Jak si připravit jablečný ocet doma?

Vezměte kilo jablek a umyjte ho. Pak ho nastrouhejte i se slupkou a jadřincem, nejlépe na plastovém struhadle. Tento nastrouhaný materiál vložte do skleněné nádoby a zalijte vodou tak, aby sahala pět centimetrů nad nastrouhanou vrstvou. Přiklopí se víčkem a nechá týden na teplém místě. Dvakrát denně je toto potřeba promíchat dřevěnou vařečkou.

Po týdnu se vše scedí, opět uzavřeme nádobu a dáme na dalších 21 dní na temné místo, například do spíže. Potom přecedíme přes plátýnko, nalijeme do láhví. Vše uzavřeme a uchováváme v lednici.