Izraelská společnost využívá nový přístup k výrobě patentovaných bylinných medů

Léčivý med vyrobený z rostlinných látek poskytuje jiný systém podávání bylin.

Autor: Karen Raterman, strojový překlad ze stránky: https://www.herbalgram.org/resources/herbalegram/volumes/volume-20/issue-3-march/news-and-features-3/zuf-globus-medicinal-honey/ 

hg137-zuf1Včely již dlouho inspirují lidskou představivost jako postavy v literatuře, v uměleckých dílech a jako symboly v kultuře a náboženství, zatímco jejich med se již tisíce let používá jako potravina i lék.1 Hluboký a složitý vztah lidí ke včelám možná nejlépe vystihl William Shakespeare ve verši ze hry Život krále Jindřicha Pátého: "[P]roto pracují včely medonosné, tvorové, kteří podle přírodního pravidla učí lidnaté království pořádku. "2 Kromě toho, že jsou příkladem společenského řádu, je však zřejmé, že včely jsou nedílnou součástí lidského přežití. Zejména včely medonosné hrají důležitou roli při opylování rostlin. Podílejí se na opylování odhadem každého třetího sousta jídla, které člověk sní, a jen ve Spojených státech pomáhají každoročně vyprodukovat plodiny v hodnotě asi 15 miliard dolarů3.

Navzdory jejich významu populace včel medonosných již přibližně tři desetiletí klesá. Přičítá se to řadě faktorů, včetně ztráty stanovišť, nemocí, snížení rozmanitosti plodin, zvýšeného používání pesticidů a změny klimatu.4

Přestože včely patří k nejstudovanějším tvorům, vědci se o nich a jejich významu pro člověka s ohledem na medicínu stále mají co učit. Příkladem může být postřeh mladého ruského studenta medicíny ze 70. let 20. století. Při studiu epidemie cholery na ruském venkově (v té době v Sovětském svazu) si doktor Alexandr Gorošit všiml, že včelaři a jejich rodiny v regionu během epidemie většinou neonemocněli.

Goroshita nikdy nepřestala fascinovat myšlenka, že by včely a med, který produkují, mohly mít důležité léčivé vlastnosti, a slíbil, že toto téma bude dále zkoumat. Dnes je Goroshit vedoucím výzkumného týmu ve společnosti Zuf Globus Ltd., která se zabývá výrobou doplňků stravy a která byla založena v roce 1993 a sídlí v izraelském městě Kirjat Šmona, kde se svým týmem pracuje na vývoji patentovaných bylinných doplňků stravy s medem. (Zuf znamená v hebrejštině "nektar".) K vytvoření těchto nových produktů jsou včelám medonosným (Apis mellifera) podávány specifické rostlinné sloučeniny v patentovaném nektaru (speciální extrakt z různých částí rostlin a nerafinovaných zdrojů cukru). Podle společnosti tento proces potenciálně zesiluje léčivé účinky rostlinných sloučenin.

Ačkoli stále existuje mnoho otázek, které je třeba zodpovědět, jak by tyto medy mohly působit na podporu lidského zdraví, představují tyto výrobky neobvyklý způsob podávání léčivých bylin. Konzumace patentovaných medů MEL® (mel je latinský výraz pro "med") společnosti Zuf Globus, které se v Izraeli a Evropě používají jako doplňky stravy od roku 2005, resp. 2007, a v lednu 2022 byly uvedeny na trh ve Spojených státech, vedla také k některým slibným výsledkům v klinických studiích na lidech v oblasti podpory imunitního systému.

Starověký léčebný systém

hg137-zuf2Myšlenka využití medu k léčebným účelům se datuje přibližně 8 000 let zpátky.5 Staří Egypťané, Asyřané, Číňané, Řekové a Římané psali o medu jako o léku na rány, nemoci trávicího traktu, horečku a bolest.1 V nedávné době se med používal na různé stavy od zdraví ústní dutiny a péče o oči až po nervové poruchy, ale teprve v 19. století vědci objevili antibakteriální aktivitu medu, která se stala jedním z jeho nejvíce zkoumaných léčivých účinků.5

Existuje více než 300 různých druhů medu, které se rozlišují podle druhů květů a rostlin, z nichž včely med vyrábějí.6 Včelaři již dlouho vědí, že kvalitu medu ovlivňuje potrava, kterou se včely živí. Vezměme si například med manuka. V Austrálii a na Novém Zélandu ho vyrábějí včely, které opylují keř manuka (Leptospermum scoparium, Myrtaceae). Výzkumy naznačují, že tento konkrétní med má antioxidační a antibakteriální vlastnosti.7

Goroshit a Zuf Globus tuto myšlenku posunuly o krok dále a vyrábějí medy MEL. (V Izraeli je "mel med" definován jako velmi čistý med a často je k dostání v lékárnách. Tyto medy lze užívat k řešení různých zdravotních problémů). Medy MEL společnosti Zuf Globus vznikají krmením včel patentovaným nektarem, který obsahuje výtažky z kořenů, listů, stonků, kůry nebo jiných částí rostlin s prokázanými zdravotními účinky. MEL med vyrobený z echinacey (Echinacea purpurea, Asteraceae) se například prodává na podporu imunity, zejména při nachlazení.8

Doktor Yehoshua Maor, zakladatel a vědecký ředitel jeruzalémské společnosti Phytor Labs, který tyto produkty studoval, vysvětlil postup. "Po konzumaci krmiva včely v běžném procesu výroby medu metabolizují rostlinné složky spolu s cukry nektaru, a to pomocí enzymů z rodiny enzymů cytochromu P450 (CYP450), včetně CYP6AS, ve svém trávicím systému." (e-mail, 19. září 2022). Maor naznačil, že tak mohou vznikat metabolity rostlinných sloučenin, což vede k potenciálním novým účinným látkám, které v původních bylinách neexistovaly.9,10

Při porovnávání běžného medu s medem MEL bylo chemickou analýzou společnosti Zuf Globus a nezávislou studií Ben-Gurionovy univerzity v Negevu (Be'er-Ševa, Izrael)11 zjištěno 120 sloučenin v jedné lžíci běžného medu, ale v medech MEL chromatogramy vykazovaly vyšší počet sloučenin, které společnost odhaduje na tisíce, včetně původních rostlinných sloučenin a jejich metabolitů, vysvětlil Maor. Goroshit dodal: "Z našich chromatografických studií v Izraeli i Itálii vyplývá, že naše výrobky obsahují vyšší počet biologicky aktivních látek [jako jsou terpeny a terpenoidy (např. kamfen, sabinen)] než běžný komerční med" (e-mail, 16. srpna 2022).

Goroshit vysvětlil, že medy MEL mají výhody i jako mechanismus doručování. Med je vhodným prostředkem pro doručení biologicky aktivních látek a klíčovou výhodou může být jeho příjemná chuť.

Třicetiletá cesta

Ačkoli jsou medy MEL ve Spojených státech zdánlivě novým nápadem, jejich vývoj trval více než 30 let. Cesta začala, když Goroshit vystudoval Lékařskou univerzitu (nyní se jmenuje Taškentská lékařská akademie) v uzbeckém Taškentu, kde se specializoval na mikrobiologii. Goroshit zde pracoval v rámci fakulty mikrobiologie a zapojil své studenty do výzkumu medu, včelařství a léčivých rostlin. Zde se poprvé zabýval myšlenkou krmení včel nektarem vyrobeným z výtažků léčivých rostlin.

Počátkem devadesátých let Goroshit emigroval ze Sovětského svazu do Izraele, kde pokračoval ve svém výzkumu v technologickéMed na květech měsíčku lékařského ve sklenících v Kirjat Šmoně v severním izraelském okrese s pomocí vládních finančních prostředků. (Technologický skleník je v Izraeli veřejná instituce, kde jsou vedoucímu projektu poskytnuty prostory a kancelářské služby, ale instituce nepomáhá se samotným výzkumem). S pomocí malého týmu laborantů pracoval na vývoji a výrobě léčivých medů.

Goroshit se zajímal zejména o to, jak může strava včel ovlivnit léčivé vlastnosti medu. Pochopil, že v přírodě se včely živí pylem z kvetoucích rostlin. Věděl také, že v léčivých rostlinách se fyziologicky účinné chemické složky často nacházejí v částech rostlin, které jsou pro včely obvykle nepřístupné, jako jsou kořeny a stonky. Pro Goroshita tedy vyvstala otázka: Co by se stalo, kdyby vytvořil patentovaný nektar pro včely vyrobený z částí rostlin obsahujících tyto sloučeniny?

Na začátku zjistil, že med od volně se pohybujících včel by pravděpodobně neměl léčivé vlastnosti, které hledal, takže k dosažení těchto cílů by mohl být zapotřebí patentovaný nektar. Goroshit si také uvědomil, že včely ne vždy ochotně ochutnávají poskytované nektary, takže tým přidal do extraktů trochu cukru, aby byly pro včely lákavější. "Konkrétní rostliny použité v patentovaných nektarech byly vybrány na základě vědeckého výzkumu rostlin, [jejich využití v] tradiční medicíně a základního výzkumu ruských vědců," řekl.

Společnost Zuf Globus využila zejména Monografie vybraných léčivých rostlin Světové zdravotnické organizace, které nabízejí rozsáhlý seznam léčivých rostlin.12 Díky pečlivě vybraným rostlinám vyvinula společnost orální formulace MEL, které jsou zaměřeny na konkrétní tělesné systémy, jako je dýchací a trávicí soustava. Potěšen potenciálem svých prvních zkušebních receptur určených k dosažení antimikrobiálních účinků se Goroshit a jeho tým zaměřili na podporu imunitního systému, což vedlo k vývoji vlajkového produktu společnosti, LifeMEL®.

LifeMEL je vyroben z nektarů 16 různých bylin (z nichž některé mají potenciální účinky na podporu imunity), včetně echinacey, meduňky lékařské (Melissa officinalis, Lamiaceae), kopřivy dvoudomé (Urtica dioica, Urticaceae), měsíčku lékařského (Calendula officinalis, Asteraceae) a borůvky (Vaccinium myrtillus, Ericaceae), abychom jmenovali alespoň některé.

"Stálo to hodně přípravné práce a důkladného studia dostupných literárních pramenů," vzpomíná Goroshit. "Jedním z úskalí bylo, že včely pracují pouze po omezenou dobu během roku, takže případnou chybu bylo možné napravit až v následujících letech."

Společnost od té doby vyvinula řadu přípravků, včetně několika přípravků zaměřených na imunitní funkce a dalších, které podporují zdraví dýchacích cest, trávení, zdraví žen a hladinu energie. Goroshit uvedl, že výběr rostlin pro jednotlivé receptury vychází z vědeckých údajů a tradiční medicíny, ale nechtěl říci, jak přesně jsou kombinace vybírány, protože se jedná o chráněné informace společnosti. Společnost má tři receptury na podporu imunitního systému (LifeMEL, DefenseMEL® a VirMEL®), řekl, protože "podle našeho názoru trpí různé části imunitního systému odlišnými problémy, a proto je třeba každý problém řešit specificky".


hg137-zuf4

Laboratorní a klinický výzkum

První studie LifeMELu v Izraeli a v zahraničí vyvolaly zájem výzkumníků zabývajících se rakovinou o jeho potenciální účinky na podporu imunity. Mezi nimi byl i Maor ze společnosti Phytor Labs. Ve své laboratoři vystavil rakovinné buňky působení LifeMELu i běžného medu, aby porovnal jejich přežití při různých koncentracích. V odborném posudku pro izraelské ministerstvo zdravotnictví napsal, že díky výzkumu in vitro "jsme viděli, že LifeMEL je mnohem účinnější při omezování přežívání rakovinných buněk. Tento velmi předběžný výzkum podpořil myšlenku, že v LifeMELu jsou molekuly, které jsou jedinečné a které se v tradičním medu nenacházejí. "13

Tato zjištění spolu s neoficiálními důkazy o tom, že LifeMEL je bezpečný pro konzumaci s některými chemoterapeutiky,14 podnítila prospektivní klinickou studii na onkologickém oddělení nemocnice Rebecca Sieff v izraelském Safedu. Výsledky studie byly publikovány v časopise Medical Oncology v roce 2006.

Do studie bylo zařazeno 30 pacientů, kteří byli léčeni konvenční chemoterapií pro metastazující rakovinu a měli v anamnéze neutropenii (nízký počet neutrofilů, což je druh bílých krvinek). Nízký počet neutrofilů může vést k závažným infekcím a hospitalizaci, narušit léčbu chemoterapií a snížit kvalitu života. Pacienti dostávali 5 g přípravku LifeMEL denně po dobu pěti dnů počínaje prvním ránem každého cyklu chemoterapie.15

Z 30 pacientů se u 12 (40 %) neutropenie během léčby nevyskytla, zatímco u 18 (60 %) se znovu objevila. U 18 pacientů, u nichž se neutropenie objevila, byly podávány faktory stimulující kolonie (CSF), což jsou látky vylučované kostní dření, které se široce používají jako doplněk standardní dávky chemoterapie u osob, u nichž se tento stav objeví. Podle vědců výsledky naznačují, že LifeMEL může u některých pacientů pomoci podpořit zdravý počet neutrofilů během chemoterapie bez použití CSF, které jsou poměrně drahé a mají řadu vedlejších účinků. Po chemoterapii byly rovněž shromážděny údaje o kvalitě života, přičemž osm pacientů (27 %) uvedlo, že se jejich kvalita života během studie zlepšila. Kromě toho se u 19 pacientů (63 %) významně zlepšila hladina hemoglobinu15.

Tato publikace z roku 2006 podle Goroshita "upoutala pozornost onkologů v univerzitní nemocnici v Itálii, kteří se rozhodli zahájit druhé kolo klinických studií". Tyto výzkumníky v italské Novaře zaujala první zjištění a rozhodli se otestovat med LifeMEL z hlediska jeho schopnosti snižovat výskyt hematopoetické toxicity (tj. toxických účinků na tvorbu krvinek) po chemoterapii.16 Zvládání toxicity hraje zásadní roli při zajištění dokončení chemoterapeutické léčby a v konečném důsledku i lepších výsledků léčby. Do malé studie publikované v roce 2021 bylo zařazeno 39 mužů a žen, kteří měli různé typy rakoviny a podstupovali léčbu adjuvantní chemoterapií nebo chemoterapií první linie. Tyto léčebné režimy byly považovány za režimy s nízkým až středním rizikem febrilní neutropenie (tj. neutropenie charakterizované horečkou). Všichni účastníci dostávali dávku dvou čajových lžiček (8,4 g) přípravku LifeMEL denně.

Výzkumný tým použil k analýze účinků dvoustupňový design. (Dvoufázový design se často používá v klinických studiích fáze II, aby se zabránilo podávání neúčinného léku pacientům, poznamenal Goroshit.17) Ve studii vědci zjistili, že většina pacientů (64,1 %) byla schopna tolerovat svůj režim a pokračovat v plánované chemoterapeutické léčbě. Devět (23 %) z 39 účastníků muselo svou chemoterapeutickou léčbu odložit kvůli hematologickým nežádoucím účinkům různé závažnosti. Výzkumníci dospěli k závěru, že medy MEL jsou významným předmětem zájmu pro další fáze klinického hodnocení jako doplňková léčba během chemoterapie. Poznamenali také, že LifeMEL má potenciál podpořit pacienty s rakovinou v každodenním životě s menší únavou a dýchacími obtížemi.16

"Na této studii," napsal Maor v odborném posudku, "a na [prospektivní] studii fáze I, která informovala o kvalitě života pacientů, mě nejvíce zaujala myšlenka, že přírodní potravina s vysokým obsahem živin, připravená pro tělo, jako je LifeMEL, může zlepšit kvalitu života pacientů podstupujících chemoterapii. "14

...

https://www.herbalgram.org/resources/herbalegram/volumes/volume-20/issue-3-march/news-and-features-3/zuf-globus-medicinal-honey/