Jak přirozeně podpořit imunitní systém

Articles_0002_two-sportive-girls-trains-with-kettlebells-in-the-4CW25BR-2

Důležité vědět:
- Imunitní systém má "paměť", která mu pomáhá velmi účinně bojovat s opakovanými infekcemi.
- Alkohol a kouření výrazně poškozují schopnost imunitního systému zvládat infekce
- K posílení imunitního systému můžete používat doplňky stravy na bázi bylin, jako je Uncaria, která zvyšuje produkci bílých krvinek.

Co je to imunitní systém?

Imunitní systém je široký komplex orgánů, buněk a bílkovin určených k ochraně těla před vetřelci, jako jsou bakterie, plísně, paraziti a viry. Další úlohou imunitního systému je chránit tělo před vznikem rakoviny.

Ačkoli si to možná uvědomujeme, až když onemocníme, různé části imunitního systému pracují nepřetržitě a spolupracují při boji s různými organismy nebezpečnými pro tělo.

Imunitní systém se tradičně popisuje jako systém, který má dvě části: Vrozený (dědičný) imunitní systém a adaptivní (získaný) imunitní systém. Vrozený imunitní systém je první obrannou linií, která chrání před jakýmkoli útokem obecně. Adaptivní imunitní systém reaguje na každého útočníka specifickým způsobem. Buňky T a B adaptivního imunitního systému při setkání s infekcí hromadí znalosti a vytvářejí "imunitní paměť". To pomáhá vyvinout přesnější a silnější reakce při dalším setkání se stejnými útočníky.

Nyní však víme, že tento dvoudílný popis imunitního systému není zcela přesný; existují prvky vrozeného (dědičného) imunitního systému, které se také mohou učit nové reakce.



Co způsobuje oslabení imunitního systému?

Většina z nás ví, že ne vše, co denně děláme, je pro nás dobré. Často však na to raději nemyslíme a pokračujeme v dodržování svých špatných návyků, aniž bychom uvažovali o tom, jak nás mohou ovlivnit.

Každý například ví, že nadměrná konzumace alkoholu může způsobit ztrátu kontroly a může vést k poškození jater a dalších orgánů. Může také poškodit imunitní systém.

Studie provedená v USA ukázala, že funkce imunitního systému se snižuje dvě hodiny po vypití velkého množství alkoholu (4-5 skleniček).

Významné poškození imunitního systému způsobuje také kouření. Vdechovaný kouř obsahuje desítky různých toxických látek, proti nimž imunitní systém pracuje nepřetržitě. Pokud kuřák získá infekci nebo virus, tělo má méně zdrojů, aby si s nimi poradilo.

Imunitní systém může oslabit také stresující životní styl nebo nevyvážená a špatná strava. Poškodit ho mohou také různé nemoci nebo chemoterapeutická léčba.

Přírodní řešení na podporu imunitního systému

Existuje několik způsobů, jak podpořit zdravý imunitní systém, které by měly být vždy prováděny po konzultaci s lékařem.

Příroda nám poskytla mnoho možností, jak si zajistit zdraví. Například doplňky stravy na podporu imunitního systému, mezi něž patří takové byliny, jako je Uncaria tomentosa (měsíček peruánský), který pomáhá udržovat zdravý počet krvinek, a černý bez, který pomáhá udržovat zdravé horní cesty dýchací. Mezi další vědecky prokázané rostliny podporující imunitní systém patří echinacea, měsíček lékařský, červený jetel a meduňka.

Nápomocné mohou být také různé lidové léčby. Například kuřecí polévka je takovou "mini lékárnou" protizánětlivých látek. A čaj s citronem, zázvorem a medem může být uklidňující i imunitu podporující.

Imunitu mohou podpořit i některé návyky zdravého životního stylu. Pravidelné cvičení a pobyt na slunci (při dostatečné ochraně protu UV záření) mohou pomoci vytvořit protizánětlivé látky v krevním oběhu.

DEFENSEMEL