Jak na zdravý životní styl - bez výčitek!

Zdravý životní styl – zdravá strava, dostatek pohybu, málo stresu… Toho, co si pod tímto pojmem dokážete představit, je jistě mnoho. Po Vánocích bylo podobných slov všude plno. Teď už jsou 2 měsíce nového roku za námi, zima už je dlouhá, na pravé jaro si ještě pár týdnů počkáme… Kdo i v tomto období dodržuje poctivě zdravý životní styl, zaslouží pochvalu.

Věčné téma

Ano, zdravý životní styl je důležitý. Všude o tom píší, všude o tom mluví… Po svátcích je internet plný návodů na cvičení, pozvánek do posiloven a motivačních článků. Se začátkem jara to tu máme znovu. Magazíny plné krásných modelek nám hlásají: „Jezte zdravěji! Je čas začít cvičit!Jo jo jo! To přece víme, každý rok se to opakuje. S každým dalším článkem se také ale výčitky prohlubují, stres se zvyšuje. Měli bychom víc cvičit, běhat, plavat… Jak to ale zvládnout, když máme tolik jiných povinností?

Kde vzít čas na zdraví…

Zaměstnání, domácí povinnosti, děti, partner, vnoučata, rodiče… Stále něco nebo někdo potřebuje naši pozornost. Zní to možná hodně divně, ale máme tolik jiných neodkladných záležitostí, že musíme hledat čas na pohyb, přípravu zdravé stravy, odpočinek – prostě „nestíháme“ žít „zdravým“ životním stylem. Je to paradox. Zdraví je přece nejdůležitější! Když nebudeme zdraví my samotní, nemůžeme se starat o ostatní. Když nás skolí nemoc, neuvaříme rodině večeři, nemůžeme jít do práce, nezvládneme pomoci rodičům nebo prarodičům… To už je ale pak pozdě.

Jděte na to pomalu a bez výčitek

Čím víc se kvůli tomu stresujeme a nutíme se do toho, tím je to horší. Je to takový začarovaný kruh. Bojujeme za každou volnou chvilku. Chvátáme rychle udělat práci a obstarat rodinu, abychom mohli jít večer cvičit (protože všichni říkají, že bychom měli…).

Co když je to mnohem jednodušší…

Chce to hlavně klid, „nehrotitto. Stačí začít s málem, hlavně v klidu a v pohodě. Pohyb máte nakonec i při úklidu domácnosti nebo necháte-li auto doma a jdete pěšky pro děti nebo vyřídit pracovní pochůzku. Využít můžete i některé z produktů napomáhajících k očistě organismu, například bylinnou pastu. A zdravá strava? Ta se dá připravit také velmi rychle. Příprava ovesných kaší  z našeho e-shopu trvá jen několik minut a jistě přijdou vhod k snídani či k svačině. Rychlých a zdravých receptů je plný internet. Stačí si jen připravit jídelníček a nakoupit s předstihem (nebo využít on-line obchod). Dobrým plánováním získáte čas a ušetříte si nervy. A jistě vám tak zbude i chvilka na šálek čaje nebo detoxikační koupel.

Užívejte si zdravý životní styl bez výčitek.